Fotboll, världens utan tvekan mest populära sport blir bara större och större för varje år som går. Enligt fotbollsorganisationen FIFA finns där ungefär 240 miljoner människor i världen som utövar sporten. Fotbollens inverkan och betydelse för samhället blir allt större och sanningen är den att sporten i många fall spelar stor roll när det kommer till sammanhållning och gemenskap. Då fotboll följs av flera hundra miljoner människor så är det inte konstigt att man genom sporten kan föra människor närmare varandra.

Fotboll i världen

Var du än åker i världen så kommer du att stöta på fotboll, som även är den största sporten i ett hundratal länder. Den ledande institutionen för världsfotbollen heter FIFA och grundades så tidigt som år 1904, just nu finns 297 medlemmar utspridda över världens länder. Varje kontinent har en egen federation vilka listas nedan.

  • Afrika – Caf
  • Asien – AFC
  • Europa – UEFA
  • Nordamerika – Concacaf
  • Oceanien – OFC
  • Sydamerika – Conmebol

Varje förbund anordnar kontinentala tävlingar som till exempel UEFA Champions League, Copa Libertadores och CONCACAF Champions Cup. Den största och mest sedda fotbollsturneringen i världen är såklart Världsmästerskapen som spelas vart fjärde år, tävlingen anordnas av FIFA. Är man fotbollsfanatiker kan man ju göra det än mer spännande att följa de stora ligorna genom att betta på matcherna. Är du intresserad utav fotbolls odds? Kolla in Betting.se.

Fotbolls VM

Nu har det blivit dags för vm i fotboll. Ryssland är värdland för årets mästerskap. Sverige har på sin väg fram till detta mästerskap varit med och slagit ut både Nederländerna och Italien. Dock så är inte Sverige någon favorit att ta hem mästerskapet. Det ska ändå tillägas att om man slår ut Italien så kan man troligen skaka vilket lag som helst i världen. VM är det största fotbollsmästerskapet i världen.

Regler

De flesta känner till de mer grundläggande reglerna i fotboll. 11 spelare ifrån vardera lag möter varandra på en plan som mäter 64–75 meter i bredd och 100–110 meter i längd. De enda som tillåts röra bollen med handen är målvakterna så länge de befinner sig innanför straffområdet när detta sker. En fotbollsmatch är 90 minuter lång plus eventuell tilläggstid som domaren väljer att lägga till.

Reglerna är simpla, laget som leder matchen när domaren blåser för fulltid har vunnit. Regelbrott som till exempel en ful tackling, osportsligt uppträdande med mera bestraffas i form utav frispark eller straff till motståndarlaget. Skulle regelöverträdelsen vara så ful att en strängare bestraffning krävs så finns gula och röda kort att tillgå. Två gula kort ger ett rött kort vilket betyder att spelaren i fråga blir utvisad och tvingad att lämna planen.

Fotboll och politik

Det finns ett klart mål ifrån FIFA och UEFA att fotbollen ska vara fri ifrån politiska utspel och andra uttryck som kan uppfattas som politiskt laddade. En bild som i en del fall kan vara svår att leva upp till då fotbollen numer omsätter så mycket pengar som den gör. Det gör att sporten har kommit att bli en betydande maktfaktor och en scen ut mot en stor del utav jordens befolkning.

I Sydamerika har man en annorlunda syn på fotbollen och politik då spelare inte sällan använder sporten som ett sätt att uttrycka sina tankar och åsikter. Inte heller politiker är sena med att klargöra vilka lag de stödjer och inte stödjer, något som ofta är bakgrunden till heta rivaliteter supportrar emellan.

FIFA och UEFA har sedan en tid tillbaka drivit kampanjer för att göra fotbollen fri från rasism. Under alla större europeiska tävlingar gör man vad man kan för att få fram sitt budskap och försöker på så sätt skapa en atmosfär där alla är välkomna. Trots att det finns mycket kvar att jobba på när det kommer till utrotning av rasism så har man kommit en lång väg i arbetet.